
Villan hävikkiongelma Suomessa
Villa on Suomessa lampaanpidon sivutuote, lampaita pidetään yleisimmin lihantuotannon vuoksi. Keritseminen on hyvinvointiteko eläimille eli eläinsuojelulaki edellyttää lampaan keritsemistä vähintään kerran vuodessa (joka tosin on lampaan hyvinvoinnin ja villan laadun kannalta riittämätöntä verrattuna kerintään kahdesti vuodessa). Eli villan kysynnän kasvu ei vaaranna lampaiden hyvinvointia. Valitettava totuus on, että upeasta laadustaan huolimatta suomalaista villaa hävitetään jätteenä edelleen järkyttävän paljon ja käyttöön päätyy vasta vain noin kolmasosa villasta. Samaan aikaan Suomeen tuodaan ulkomaista, tehotuotettua karheampaa villaa sekä suosittua merinovillaa, johon ikävä kyllä sisältyy ekologisia ja eettisiä ongelmia (ympäristöä kuormittava tehotuotanto ja karitsoiden kivulias mulesing-käsittely).
Suosimalla suomalaista villaa voi omalta osaltaan vaikuttaa kysynnän kasvuun ja hävikin vähentymiseen. Olisi myös kehitettävä innovaatioita jatkojalostukseen kelpaamattomien villojen hyödyntämiseksi (villat, joista ei voi kehrätä lankaa).
Lähteet:
myssyfarmi.fi
Laitinen, Anni & Vanhanen, Jenni: VILLA, suomalaisesta lampaasta pehmeiksi neuleiksi, Readme.fi, 2021.
Kontkanen, Annika: Keinoja lampaanvillan hävikin vähentämiseen, opinnäytetyö. Maaseudun kehittämisen koulutusohjelma (Ylempi AMK), Oulun ammattikorkeakoulu, 2022.